Programlama çoğunlukla uzun bir süreç olarak kabul edilir. Bu uzun süreç; tekrarlayan, anlaşılmaz harf ile sayı satırları ve bilgisayarın sonsuz görünümüyle ilişkilidir. Bu tür varsayımlarda gözden kaçırılan şey kodlamanın havalı, eğlenceli ve aynı zamanda yaratıcı bir süreç olabileceğidir. Size bu teknolojik dille ilgili bazı büyüleyici gerçekler sunmak istiyoruz.

1.700’den fazla farklı programlama dili vardır! Kodlama dillerini düşündüğünüzde, JavaScript’ten Python’a ve daha fazlasına,kolaylıkla bir avuç dolusu zaman harcarsınız.

2. Dünyadaki ilk programlama diline FORTRAN (Formula Translation’ın kısaltması) adı verildi ve 1956’da oluşturuldu. Bay John Backus liderliğindeki ekip, 1954’te çalışmaya başladı.

3. Dünyada kodlayıcı unvanına sahip ilk kişi Ada Lovelace adında bir kadındı. 1815’te doğdu ve bazı insanlar Ada’nın bir makineyi çalıştırmak için ilk algoritmayı yayınladığına inanıyor. Ada, “Benim beynim ölümlü olmanın ötesinde, zamanla anlayacaksınız” diyerek farkını göstermiş oldu.

4. Kodlamanın ardında elektrikle çalışan neredeyse her şey var. Kodlar her yerdedir. Bununla birlikte, ilk bilgisayar Jakarlı dokuma tezgahı adı verilen otomatik, mekanik bir dokuma tezgahı olduğu için elektrik kullanmadı.

5. İlk “hata(bug)”, gerçek bir hata nedeniyle bulundu. Grace Hopper devrelerin arasında bir böcek(bug) buldu. Yaptığı Harvard Mark II bilgisayarı, sistemde gerçek bir hata keşfettiğinde başarısız olmaya başladı. O zamandan beri, yazılımda veya donanımda bir şey arızalandığında buna “bug” diyoruz.

6. Bilgisayar kodları, II. Dünya Savaşının sona ermesinde önemli bir rol oynadı. İngiliz bilgisayar bilimcisi Alan Turing, kriptolojik ve matematiksel yetenekleri sayesinde Nazi kodlama makinesi ENIGMA’nın şifresini çözmeyi başardı. Kendisinin ve ekibinin Bletchley Park’ta edindiği bilgiler birçok hayatı kurtardı. Modern bilgisayar teknolojisine yaptığı katkı, Bilgisayar Teknolojisi Derneği (ACM) tarafından Turing Ödülü ile verilen yıllık ödülün atanması ile ödüllendirildi. Bu ödül, “bilgisayar topluluğu için çalışma yapan ve kattıklarından dolayı seçilen bir kişiye” verilir.

7. İlk bilgisayar virüsü 1982’de 15 yaşındaki bir adam tarafından oluşturuldu. Apple II bilgisayarları etkilemek için tasarlandı. Yazar bunu “aptalca küçük bir şaka” olarak nitelendirdi. İlk bilgisayar virüsü hiçbir şekilde zararlı olacak şekilde tasarlanmamıştı.

8. Gökbilimcilerin nasıl kod yazacaklarını bilmeleri gerekir. Aslında, yapılan ölçümleri işlemek ve ayrıca astrofiziksel fenomenlerin simülasyonlarını geliştirmek için çeşitli programlama dilleri kullanıyorlar.

9. Akıllı telefonlar, NASA’nın 1969’daki bilgisayarlarından daha fazla kodla çalışır. Bu, adamı uzaya gönderen kodun, akıllı telefonunuzu çalıştıran koddan daha az karmaşık olduğu anlamına gelir.

10. Kodlama, büyük bilişsel avantajlara yol açar. Nasıl kod yazılacağını öğrenmek, analitik düşüncenizi, problem çözme becerilerinizi, yaratıcı düşüncenizi, sayısal düşünme ve liderlik becerilerinizi ve hatta ekip çalışmasını geliştirebilir.

Kodlama, geleceğin kariyerinden daha fazlasıdır. İlginç, heyecan verici ve yaratıcı bir meslektir. Kodlama hakkında bildiğiniz başka önemli gerçekler varsa bize bildirin!